Akkerbouw

Nieuws 1118 x bekeken

'Oekraïens exportverbod tarwe vergroot spanning op graanmarkt '

Brussel – Landbouwcommissaris Dacian Ciolos is ’enorm teleurgesteld’ over de beslissing van de Oekraïense regering om de tarwe-export per 15 november stil te leggen.

Volgens Ciolos zorgt het voor onnodige spanning op de internationale graanmarkten en zijn het vooral de armsten die onder dit besluit te lijden hebben.
Ook Egypte, ’s werelds grootste tarwe-importeur, reageert geprikkeld. De exportstop tast de geloofwaardigheid van Oekraïne aan, zei vice-voorzitter Nomani Nomani van Gasc, de Egyptische autoriteit, die de tarwe-import in dat land regelt.
Het land bewaart slechte herinneringen aan de laatste keer er tarwe-exportverboden werden ingesteld. In 2010 deed Rusland dat. Dat kostte Egypte toen veel geld, omdat het elders duurdere tarwe moest kopen.
De Oekraïense regering maakte het uitvoerverbod woensdag bekend. De oogst in dat land valt door de droogte fors tegen en Oekraïense regering wil dat er voldoende vooraad in eigen land blijft. De markt speculeerde al langer over een exportstop.

Egypte zou volgens het Franse marktbureau Agritel overigens nog twee Oekraïense tarweleveringen van elk 55.000 ton krijgen. Omdat die echter na 15 november gepland staan, is het de vraag of die tarwe nog wel in het Noord-Afrikaanse land terechtkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.