Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Netto winst HZPC bijna gehalveerd

Joure - HZPC heeft afgelopen boekjaar 2011/2012 een netto-winst van ruim 4,4 miljoen euro gedraaid. Dat is 49 procent minder dan in 2010/2011 toen het handelshuis 8,6 miljoen euro overhield. Het bedrijfsresultaat halveerde van 11,3 miljoen naar 5,7 miljoen euro.

De omzet in 2011/2012 bedroeg 237 miljoen euro, waarvan 230 miljoen euro uit de handel in pootaardappelen. Dat is bijna 19 procent minder dan de 290 miljoen euro omzet in 2010/2011, waarvan 284 miljoen euro uit pootgoed.

Directeur Gerard Backx verklaart het verschil uit het uitzonderlijke boekjaar 2010/2011. "Toen hadden we de unieke combinatie van hoge hectareopbrengsten en hoge prijzen. Kijkend naar de laatste tien jaar boekte HZPC afgelopen boekjaar een mooi resultaat. De brutomarge was de één na hoogste ooit. Alleen in 2010/2011 was die hoger. HZPC investeerde afgelopen boekjaar veel in onderzoek en begeleiding. Dat drukt de netto winst."

Bovendien hanteert HZPC een vaste rekenmethode voor de pootgoedprijs voor de telers. Backx: "Dat dwingt HZPC om scherp te blijven. Over oogst 2011 betaalde HZPC een telersprijs van ruim 31 euro per 100 kilo pootgoed. Dat is een mooie prijs."

De buitenlandse deelnemingen van HZPC realiseerden 86 procent van het netto-resultaat. Vorig boekjaar was dat 52 procent. Backx: "HZPC-Holland had veel last van de lage prijzen van consumptieaardappelen in Europa. Bovendien gaat binnen HZPC-Holland relatief veel geld naar de telers."

Laatste reacties

  • saturna

    Het wordt tijd dat de pootgoedhandelshuizen eens achter hun geleverde produkt gaan staan, en echt garantie geven op de financiele gevolgen van slechte kwaliteit pootgoed wat door ze bemiddeld wordt. Op deze manier kan ik ook wel winst maken.

  • Mels

    Als pootgoedteler sla je ook wel eens de plank mis met het eigengeteelde pootgoed terwijl je er vanuit ging dat dit prima materiaal was,Niet beknibbelen op de laatste cent maar een E kopen dan is je resultaat altijd beter dan een A aankopen die vervolgens onder de bacterie zit.Er is geen pootgoedteler die garantie geeft op zijn materiaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.