Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Muizenplaag treft Noord-Duitse bietenteelt

Elsdorf - De bietenteelt in delen van Noord-Duitsland kampt met een omvangrijke veldmuizenplaag. Het gewas blijkt met name in de oostelijke teeltgebieden aangevreten te zijn. Volgens teeltadviesorganisatie LIZ gaat het daarbij om zo’n 30 procent van de gerooide bieten.

Ook in Noordrijn-Westfalen steekt het probleem de kop op. Verwerker Pfeifer & Langen heeft zich samen met de telersorganisaties ZRAV en RRV tot de landbouwministeries in Saksen-Anhalt en Noordrijn-Westfalen gewend om vergunning voor de inzet van geschikte bestrijdingsmiddelen en methoden. Afgelopen zomer zorgden muizen ook in de graanteelt in het oosten van Duitsland voor forse schade. In Thüringen is bij uitzondering al toestemming gegeven voor het uitrijden van gifkorrels. Normaal gesproken mogen deze alleen handmatig bij de muizenholen worden uitgelegd. Experts schatten het aantal muizenholen op tot enkele duizenden per hectare.

Laatste reacties

 • Frans Smit

  Waarom zij er daar niet genoeg uilen, valkjes, wezeltjes, bunzings, dassen enz.enz. Of hadden ze daar al vergif tegen gestrooid ?

 • Boertje-M-sob Henak

  Zoiets wilde ik ook zeggen Frans, ik ben vrachtwagenchauffeur en ik zie geen roofvogels in duitsland. Het is een akelige monocultuur,een helse wereld zonder natuur Precies zoals Monsanto het graag ziet. alles moet dood. De NWO is een realiteit. stop deze waanzin en kies voor biologische landbouw en een verbod op de vossenjacht en een verbod op muizengif en lange celstraffen voor roofvogelstropers. Probleem opgelost. wanneer worden die boeren eens wakker?

 • Bison

  De mens heeft het aan zichzelf te danken,ze helpen zelf de natuur naar de knoppen met dat eenzijdige telen.
  En maar spuiten.
  Suiker is de enige teelt die absoluut geen voedingwaarde heeft,..het maakt alleen maar mensen vet en is mischien wel de grootste contributor voor diabetisch

  Te meer mensen er komen op deze wereld te erger het word.

 • BrabantsBoerenverstand

  suiker = C6H12O6 = koolhydraat = pure energie
  geldt dat ook als voedingswaarde? En daarbij wordt suiker in duizenden voedingsproducten gebruikt. Verder ben ik het als boer niet mee eens met het gif strooien, wij hebben diverse uilen en valkenkasten die elk jaar bewoond worden en dat werkt ook heel goed. Momenteel hebben we wel een tijdelijke muizen en rattenplaag op de boerderij, maar de wilde katten zijn de plaag al achterna gereisd en zitten nou ook op de boerderij. We helpen een beetje met ouderwetse muizenvallen en rattenvallen waarin de rat levend blijft, uit ervaring weten we dat de plaag dan zo voorbij is.
  En de mensen die willen weten wat we met de ratten doen, we maken het kooitje open en laten hem eruit, maar wel als de hond erbij staat, heeft die ook weer natuurlijk speelgoed ;).

 • BrabantsBoerenverstand

  Overigens werken de uilen en valkenkasten ook tegen duiven en ander klein wild in de andere gewassen, alleen voor de ganzen hebben we nog geen natuurlijke oplossing, deze trekken zich ook niks aan van vogelverschrikkers.

 • Boertje-M-sob Henak

  VageBrabander
  tja het is maar wat je en plaag noemt.maar je hevt een idioot verhaal. Je vangt een levende rat en die laat je dan weer los en dan gaat de hond met de rat spelen?? ik geloof geen snars van deze onzin.
  Ik heb een verhaaltje wat wel echt gebeurd is.( ik ben kattenliefhebber, dat zeg ik er even bij)

  Ik kwam bij de chinees en daar zat een uitgemagerde zwerfkat te hopen op een hapje. Ik gaf het uitgehongerde beest wat eten. De volgende dag had de kat een andere kat bij zich, toen was de chinees boos vanwege een kattenplaag die ik had veroorzaakt.
  ja ja chinezen zijn echt gek als het over dieren gaat.Knettergek zijn die gasten dus. Maar ook in nederland zijn er mensen die spreken over een plaag als er een muis of rups is gezien. (even voor de onwetende boer, uit rupsen komen vlinders) Ik heb dit jaar in totaal 4 vlinders gezien.3 koolwitjes en een atalanta, Een atanta is een trekvlinder, die gaat komt en gaat helemaal van en naar Afrika.o.ja ik zag ook nog een honingbij, het was in augustus in de buurt van Katwijk aan zee. Ik denk dat ie verdwaald was.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.