Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Mexico kan straks zichzelf van mais voorzien

Mexico-Stad - Mexico kan over tien tot vijftien jaar zichzelf van mais voorzien. Genetische modificatie is daarvoor niet nodig. Dat blijkt uit nieuwe studies. Mais staat centraal in de Mexicaanse keuken en cultuur maar jaarlijks moet het land acht tot tien miljoen ton invoeren, vooral uit de Verenigde Staten.

Om zelfvoorzienend te worden, moet Mexico investeren in waterinfrastructuur en kleine en middelgrote producenten financieren, zegt Antonio Turrent, auteur van een haalbaarheidsstudie. De onderzoeker van het Nationaal Instituut voor Bos-, Landbouw- en Veeteeltonderzoek zegt dat nu niet efficiënt wordt geïrrigeerd.

Met een efficiëntere irrigatie zou Mexico over tien tot vijftien jaar 33 miljoen ton mais per jaar kunnen produceren, berekende het Amerikaanse Woodrow Wilson International Center for Scholars. Dat is genoeg om het huidige tekort weg te werken en ook de verwachte consumptiegroei op te vangen.

Biotechnologie is niet nodig om de productie van mais op te voeren, zeggen de onderzoekers. Genetisch gemodificeerde mais (ggo-mais) mag dan wel een hoger rendement hebben, het vormt een bedreiging voor de Mexicaanse biodiversiteit. Bovendien is niet bewezen dat het beter bestand is tegen droogte, stellen ze. De Mexicaanse regering wil juist wel op ggo-mais inzetten, ook om de gevolgen van de klimaatwijziging te counteren.

Eén reactie

  • agratax2

    Inzetten op GGO mais heeft te maken met handelsbeleid (import zaaizaad)en handel betekent in veel landen naast winst voor handel ook winst voor de regering. Waar de democratie nog in de kinderschoenen staat, staat regeringsbelang gelijk aan het belang van de leiders. Dit alles gekoppeld aan handelswijze van de grootte GGO producent op de wereld, maakt het gevaar voor de biodiversiteit van mais in de bakermat van deze plant overduidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.