Akkerbouw

Nieuws

McCain koopt aardappeldivisie PinguinLutosa

Westrozebeke - Het Canadese bedrijf McCain neemt de aardappeldivisie van de West-Vlaamse voedingsgroep PinguinLutosa over. Dat bevestigt CEO Hein Deprez. De deal ter waarde van 225 miljoen euro is rond, maar het is nu nog afwachten of de Europese mededingingsautoriteiten het licht op groen zullen zetten. Nu de afdeling Lutosa verdwijnt, gaat PinguinLutosa op zoek naar een nieuwe naam.

Er liepen al geruime tijd onderhandelingen over de overname. Als mogelijke overnemers werden behalve McCain ook Aviko en vooral Lamb Weston genoemd. Aanvankelijk hoopte het bedrijf de deal eind september rond te hebben, maar later werd dat bijgesteld tot "het einde van het kalenderjaar". De verkoop van Lutosa aan McCain betreft de productie-, marketing- en distributieactiviteiten van Lutosa, net zoals het merk zelf.

"Deze overname is in lijn met onze strategie om onze kernactiviteiten in de aardappelindustrie in Europa te versterken", legt Jean Bernou, CEO van McCain Continental Europe, uit. "De producten en merkenpositionering van Lutosa en McCain zijn zeer complementair. Lutosa zal ons helpen om ons productaanbod verder uit te breiden, terwijl de continuïteit op vlak van investeringen en optimale dienstverlening gegarandeerd blijft", reageert hij op de overname.

Volgens Hein Deprez, die als CEO van PinguinLutosa overigens op 1 november opgevolgd wordt door Marleen Vaesen, was het aanbod van McCain te mooi om te laten liggen. "Lutosa heeft zich als een sterk merk ontwikkeld en heeft een stevige marktpositie in de wereld veroverd. Het bedrijf kan rekenen op een sterk team van medewerkers, partners, landbouwers en handelaren. We zijn zeer tevreden dat Lutosa deel zal uitmaken van de marktleider in de aardappelsector en dat het verder kan blijven groeien."

Deprez is van mening dat de overname de groep de mogelijkheid biedt om zich te concentreren op de kernactiviteiten in de fruit- en groentesector. Hij benadrukt dat het bedrijf ook zonder haar aardappeldivisie een sterke basis en structuur blijft hebben. "Het is een van de mooiste bedrijven in de sector van de diepvriesgroenten", zegt hij. "We hebben een heel sterke financiële basis om zelfstandig verder te groeien."

Het was de christelijke vakbond die het nieuws over de deal als eerste bekendmaakte via een persbericht. Tot ongenoegen van Deprez gebeurde dat voor beurssluiting. De vakbond eist dat de werkgelegenheid in de Lutosa-vestigingen in Leuze-en-Hainaut (500 werknemers) en Waregem (165 werknemers) behouden blijft en dat de investeringen aanhouden. Deprez benadrukt dat beide vestigingen overgenomen worden en dat er nog in zal geïnvesteerd worden. Voor het personeel zal er niets veranderen, klinkt het.

PinguinLutosa telt 17 productievestigingen, in België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen en Hongarije. Daar werken momenteel nog bijna 2.700 mensen. McCain is een internationale leider in de diepvriesvoedingsindustrie en 's werelds grootste fabrikant diepvriesaardappelspecialiteiten. Het bedrijf heeft meer dan 18.000 medewerkers en 50 productiefaciliteiten op zes continenten. McCain, een zelfstandig Canadees bedrijf, heeft een jaarlijkse omzet van bijna vijf miljard euro.

McCain Continental Europe heeft haar hoofdkantoor in het Franse Villeneuve-d'Ascq en telt 2.500 medewerkers. Op het Europese vasteland werkt het bedrijf nauw samen met 1.700 landbouwers. De regio Continental Europe omvat 45 landen en heeft acht productiefaciliteiten in België, Frankrijk, Polen en Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.