Akkerbouw

Nieuws

Koprot in uienbewaring minder dan vorig jaar

Broek op Langedijk/Westmaas – In de uienbewaring komt koprot voor, maar het is minder erg dan vorig seizoen. “Je moet nu wel scherp zijn om je product goed te houden”, zegt accountmanager Joost Snoek van uienzaadbedrijf De Groot en Slot.

Alertheid is dus geboden om eventuele verspreiding te beperken, zeggen Snoek en DLV Plant-adviseur Luc Remijn. De infectie heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in de warme, vochtige periode in augustus. De koprot openbaart zich pas nu, in de bewaring, in de halzen van uien.

Snoek: “Dat overkomt je; je kunt er vooraf niets aan doen. Nu het grootste deel van de oogst in de bewaring ligt, is echter van belang om regelmatig de hoop op te klimmen en uien open te pellen om te controleren of er rot in voorkomt. Het is de laatste tijd buiten vaak vochtig geweest en de mogelijkheden om te ventileren waren niet optimaal.”

Hoeveel koprot voorkomt, kan Snoek niet zeggen. “We zien het in alle teeltregio’s, maar niet alle telers hebben er last van. Zo erg als vorig jaar, toen we veel rot tegenkwamen door rooibeschadigingen, is het in elk geval niet.”

Remijn ziet veel verschillen in partijen. “Koprot is hier en daar aanwezig. De meest risicovolle partijen zijn uien die een dikke hals hebben, te kort zijn geklapt of slecht zijn gedroogd. Koprot gaat snel een partij door en goed drogen is daartegen de beste remedie. Daarom is controleren ook zo belangrijk.”

Koprot kan een partij uien waardeloos maken. “Als je koprot tegenkomt, kun je maar beter contact opnemen met je afnemer”, zegt Snoek. “Koprot wordt in de bewaring namelijk echt niet minder. Maar ik zie niet zomaar gebeuren dat partijen waardeloos worden, zo ernstig is het nog niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.