Akkerbouw

Nieuws 953 x bekeken

In Zuiden uien binnen, Noorden is op de helft

Doetinchem - De uienoogst in Zuidwest-Nederland isvoor het grootste deel droog binnen. 95 procent van de uien is hier voor half september gerooid en tweederde werd voor half september opgeladen.

In het noorden van het land is naar schatting nog maar ongeveer de helft van het uienareaal gerooid. Daarvan ligt nog een deel in het zwad, zodat hier naar schatting zo’n 30 procent van de uien daadwerkelijk binnen is. Flevoland zit wat tussen Noord en Zuid in: hier zou zo’n 50 á 60 procent van de uien binnen zijn.
Aan het begin van deze week, en soms al in het weekend, zijn aardig wat uien opgeladen. Wel zijn de werktijden vaak beperkt, omdat de uien in het zwad niet snel drogen, door het weer en de vochtige ondergrond.
Opvallend is dat de uien dit seizoen relatief lang groen zijn gebleven, met soms extremen, waarbij begin oktober het loof nog grasgroen is. Teeltadviseurs wijten dit aan het 'greeningseffect' van bepaalde fungiciden, in combinatie met het koude voorjaar en soms ook een te hoge stikstofgift. Dit is voor veel percelen een belemmering geweest om op tijd te rooien. Uien die nu nog rechtop staan, zijn niet te bewaren.
Hoewel er hier en daar problemen zijn door de vele regen, is de kwaliteit van de uien het over het algemeen goed. Wel hebben de uien die begin september binnengereden zijn, qua kleur duidelijk een streepje voor op de rest van de uien. Deze vroege uien hebben veel minder lang in het zwad gelegen, en lagen niet of nauwelijks in de regen. Ook de rest van de uien is niet verkeerd, maar de rest van het verkoopseizoen zullen de vroege uien toch het gemakkelijkst van de hand gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.