Akkerbouw

Nieuws 871 x bekeken laatste update:17 okt 2012

ISO: suikeroverschot groeit derde jaar op rij

Londen - Het wereldwijde overschot aan suiker groeit voor het derde jaar op rij, nu Brazilië en Australië de uitvoer verder verhogen, terwijl de wereldwijde vraag achterblijft.

Volgens een schatting van de International Sugar Organisation (ISO) zal de productie 5,9 miljoen ton groter zijn dan de vraag, gemeten vanaf 1 oktober. Dat is meer dan de Verenigde Staten in een half jaar verbruiken. Het wereldwijde aanbod inclusief de voorraden wordt het hoogste ooit, meent ISO.

De Amerikaanse financiële dienstverlener Bloomberg verwacht dat de termijncontracten voor suiker aan de New Yorkse beurs eind dit jaar met 10 procent zullen dalen. De daling draagt volgens Bloomberg bij aan matiging van de stijgende voedselprijzen door de grote droogte in de VS en Europa. Een woordvoerder van het Zwitserse handelsbureau Kingsman SA verwacht dat de suikerprijs onder druk blijft staan door grote voorraden en te lage vraag.

Datagro, het grootste Braziliaanse consultancybureau voor ethanol en suiker, verwacht dat de belangrijkste Braziliaanse suikerregio’s in seizoen 2013/2014 tussen de 545 en 575 miljoen ton rietsuiker zullen produceren. Dit seizoen is dat ongeveer 512 miljoen ton. Dat zet nog meer druk op de markt. De verwachting is echter wel dat in Brazilië het bijmengpercentage van ethanol volgend jaar van 20 naar 25 procent gaat. Verder denkt Datagro dat de Verenigde Staten de komende jaren jaarlijks ongeveer 2,5 miljard liter Braziliaanse ethanol importeren, ongeveer 1 miljard liter meer dan dit seizoen. De hogere ethanolvraag vergt jaarlijks tussen de 30 miljoen tot 36 miljoen ton Braziliaans suikerriet, die dan niet voor consumptie beschikbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.