Akkerbouw

Nieuws 6 reactieslaatste update:10 okt 2012

Hoge tarweprijs zet druk op andere teelten

Doetinchem - De hoge prijzen die nu al worden betaald voor tarwelevering van de oogst 2013 zetten andere teelten behoorlijk onder druk.

Contracteurs van gewassen hebben grote moeite hun arealen voor 2013 vol te krijgen. Akkerbouwers kunnen kun wintertarwe van oogst 2013 nu al voor zeker 200 euro per ton verkopen. Dat maakt de animo voor graszaad en andere contractteelten klein.Ook telers en verwerkers van conserven en vlas verwachten dat het lastig wordt om het gewenste areaal vol te krijgen. Hogere contractprijzen zijn onontkoombaar.
Dat is de conclusie na een rondgang. Graszaadbedrijven verwachten dat ze hun geplande areaal, ondanks prijsverhogingen, maar voor hooguit 80 procent vol krijgen. ”Dat geldt voor heel Noordwest-Europa”, zegt directeur Bert-Jan van Dinther van graszaadvermeerderaar Vandijke Semo. ”Terwijl dit jaar goed was, de telers van 2012 houden we wel. Maar wie één of twee jaar geleden afhaakte krijgen we ook met hogere prijzen niet terug. Veel boeren denken dat de tarwe naar 300 euro per ton gaat.”
Ook bij de contracteurs van industriegroenten zijn er zorgen. Inkoper Perry Leemans van conservenbedrijf Ardo krijgt van akkerbouwers te verstaan dat ze in ieder geval 200 euro voor tarwe kunnen krijgen. ”Ik zeg dan, kijk eens naar de erwten van dit jaar. Die waren zeer goed, 2.000 tot 2.300 euro per hectare netto”, aldus Leemans.

Inkoopmanager van conservenverwerker HAK Adri den Dekker zegt niet blind te zijn voor de ontwikkelingen in de markt. “Er komen al berichten uit België dat telers een prijsverhoging in gedachten hebben. De prijs hangt ook af van het benodigde volume.” In november beginnen de gesprekken met de leveranciers over de prijsvorming van 2013.

Opwaartse aanpassingen van de prijzen zijn volgens Jan Roefs, voorzitter van de LTO-vakgroep Vollegrondsgroenten, inclusief industriegroente, sowieso nodig. “De grote inspanningen en risico’s bij bijvoorbeeld de teelt van erwten moeten wel worden betaald. Het saldo van zo’n teelt moet boven die van graan eindigen. Iedere boer moet goed afwegen wat bij zijn bedrijf past. Zo is ook de bodemkwaliteit heel belangrijk.”

Marc van der Bilt van het gelijknamige vlasverwerkingsbedrijf in Sluiskil zegt dat het moeilijk is om tegen het geweld van tarwe en ook mais op te boksen. “Ik wil graag het areaal vlas uitbreiden, maar ik mag tevreden zijn als ik hetzelfde areaal als dit seizoen haal. Ik moet meer gaan bieden, ook aan mijn trouwe telers.”

Van der Bilt houdt een krachtig pleidooi voor een langeretermijnvisie van de akkerbouwers. “Op dit moment overheerst helaas kortzichtigheid en opportunisme in veel bouwplannen. Met name jongere boeren met hoge financieringslasten kiezen voor makkelijke teelten die voldoende saldo opleveren.”

Laatste reacties

 • Mels

  Kortzichtigheid en opportunisme,dat getuigt van durf om dat te zeggen over ondernemers die met zorg met hun grond omgaan en inzien dat de broodnodige rust te behalen valt met tarwe.Al moet de kanttekening erbij dat ook tarwe matig saldeert bij 25 cent volgens akkermagazine en als ik reken ben ik het daarmee eens,de rust voor de grond met een nul saldo maakt een extra opbrengst mogelijk in een volgend gewas als aardappels.

 • agri2

  Contracteren onder de kostprijs Van der Bilt, dat is pas kortzichtig.

 • jan10

  Als je weet hoe weinig o.s. vlas in de grond brengt zou ik het al nooit telen,daarbij het risico dat het te kort blijft en zodoende de uitbetaling negatief kan beinvloeden . 1500.- per ha. redelijk zijn zonder verder risico.

 • piet v

  kostprijzen stijgen snel. onze teelten moeten meer opbrengen voor hetzelfde saldo. en bovendien betaalt de agrarische sector voor groot deel zelf de graanprijs daar het veelal in het voer gebruikt wordt.

 • ed12345

  Jongens wordt nou niet al te enthousiast met de hogere tarwe prijzen ,Was het niet Bayer die 19% meer winst had gemaakt het maar dat jullie weten waar de centjes terecht komen

 • Bison

  Dat schijnt een boer eigen te wezen,...allemaal gewoon lekker achter de markt aantelen tot het over twee jaar weer geen klote opbrengt en hup overspringen naar het volgende gewas.
  Gaat het niet altijd zo!
  En maar janken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.