Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

'Hoge assurantiebelasting nekt weersverzekering'

Noordhoek - De verhoging van de assurantiebelasting brengt de Brede Weersverzekering in gevaar. De animo onder boeren om mee te doen is klein.

Als de assurantiebelasting stijgt van 9 naar 21 procent neemt de animo verder af, stelt voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

De brede weersverzekering startte in 2010 op initiatief van de NAV, LTO en verzekeraars. De overheid steunt de verzekering om te voorkomen dat telers voortdurend aankloppen bij de overheid bij natuurrampen. De overheid subsidieert 60 procent van de premie tot 2014. De VVD en de PvdA zijn van plan de assurantiebelasting te verhogen van 9 naar 21 procent.

Volgens NAV-voorzitter Teun de Jong betaalt een gemiddelde akkerbouwer 5.000 euro premie per jaar. "De assurantiebelasting stijgt van 450 naar ruim 1.000 euro."

De Jong vreest dat de extra assurantiebelasting de verzekering de kop gaat kosten. "Er doen zo'n driehonderd boeren mee. Dat is erg weinig. Met deze extra lasten er bij daalt de animo. Dat betekent hogere premies voor degenen die verzekerd blijven. Zo raakt de akkerbouw een instrument kwijt dat we nog aan het uitbouwen zijn en dat we graag willen behouden."

Laatste reacties

 • B bob

  De Land en Tuinbouw sector wordt weer eens onevenredig benadeeld met de ruime verdubbeling van deze belasting. Het rode dieselvoordeel afpakken was zeker nog niet voldoende .

 • agri2

  Rode diesel, hogere energiebelasting en een verhoging van de assurantiebelasting. De ondernemers mogen de crisis betalen. Op een gemiddeld akkerbouwbedrijf loop je zo tegen de 5000 extra aan kosten, zullen we die doorberekenen aan Albert Heijn?

 • ikkethuis

  de brede weersverzekering is er ook niet voor de boer. Die is er voor de overheid, zodat ze bij calamiteiten niet hoeft uit te betalen, en kan zeggen dat je je maar had moeten verzekeren.

 • vael

  Ikkethuis, je hebt hier een punt, deze 'verzekering' heeft niets met verzekeren te maken. Inderdaad gaat het hier om aansprakelijkheid voor slecht beheer van waterlopen e.d. op het bord te leggen van de laatste in de rij die het niet kan doorgeven aan de volgende.

Of registreer je om te kunnen reageren.