Akkerbouw

Nieuws

Graanhandel verwacht verbod graanexport Oekraïne

Kiev – De graanhandel in Oekraïne beschuldigt de regering er van de export van graan onmogelijk te maken. Volgens de handel geldt vanaf 15 november een feitelijk exportverbod. Door deze berichten stegen de tarweprijzen vrijdag op de termijnmarkten in Parijs, Londen en New York.

Volgens analistensite Agrimoney heeft de handel de laatste weken veel tarwe geëxporteerd omdat ze vrezen voor exportbeperkingen in de vorm van heffingen of een totaalverbod. Ook het Amerikaanse marktbureau ProFarmer stelt dat de handel veel heeft geëxporteerd vooruitlopend op overheidsingrijpen. Het ministerie van landbouw in Kiev ontkent dat er een exportverbod op stapel staat.

Door droogte oogstte Oekraïne dit jaar veel minder graan dan vorig jaar. Daarom hadden de overheid en de graanhandel vorige maand afgesproken dat de export dit seizoen wordt beperkt tot maximaal 4 miljoen ton tarwe. Later werd het maximum verhoogd naar 5 miljoen ton tarwe.

Volgens het Franse marktbureau Agritel exporteerde Oekraïne sinds 1 juli 6,6 miljoen ton graan, waarvan 3,4 miljoen ton tarwe, 1,9 miljoen ton mais en 1,3 miljoen ton gerst. Daarnaast zijn graanleveringen vastgelegd in contracten zodat de totale export in ieder geval uitkomt op 11 miljoen ton graan, waarvan 5,3 miljoen ton tarwe, 3,5 miljoen ton mais en 2,0 miljoen ton gerst. In 2010 beperkten zowel Oekraïne als Rusland de export van graan. Daardoor stegen de prijzen van tarwe en mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.