Akkerbouw

Nieuws

Gafta ziet toename van arbitrage in graantransacties

Londen – Het aantal arbitragezaken in de graanhandel neemt toe. Dat komt doordat de prijzen sterker schommelen.

Ook zijn er vaker slechte weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen en de oogst, waardoor de kwaliteit van het graan afneemt.

Dat stelt voorzitter Patrick Savage van de Grain and Feed Trade Association (Gafta) in een interview met het vakblad The Public Ledger. De Gafta is een organisatie die de graanhandel stimuleert. Gafta heeft een arbitrage-afdeling die bemiddelt als er meningsverschillen zijn over transacties in graan.

Savage verwacht in de toekomst meer arbitragezaken. Hij verwijst naar de levering van Brits graan. Door de natte weersomstandigheden voldoet graan uit Groot-Brittannië soms niet aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de leveringscontracten. “Het hectolitergewicht van Brits graan blijft dit jaar vaak onder de minimumeis van 72 kilo. Vorig jaar zat het Britse graan op 78 tot 80 kilo.”

Ook de sterk schommelende prijzen op de graanmarkt kunnen meer arbitrage nodig maken, hoewel Savage dat effect nog niet heeft gezien. “De laatste grote toename van arbitragezaken was in seizoen 2007/2008 vanwege de sterke prijsstijging.”

Of registreer je om te kunnen reageren.