Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Franse graansector helpt veehouderij

Parijs – De Franse bonden van graantelers en handelaren vragen een bijdrage van 2 euro per ton afgeleverd graan voor het veehouderijfonds. Uit dat fonds willen de graanbonden een bijdrage leveren aan de modernisering van de Franse veehouderij.

Het fonds Intergrains is een initiatief van Association Générale des Producteurs de Blé (tarwetelers), Association Générale des Producteurs de Mais (maistelers), Coop de France (coöperatieve overkoepeling) en de Federation du Negoce Agricole (graanhandel). De bijdrage aan het fonds is vrijwillig, zei Philippe Pinta, voorzitter van de bond van tarwetelers, op een persconferentie in Parijs. “De bijdrage wordt gevraagd tijdens het graanseizoen 2012/2013.”

De bijdragen worden geïnd door de graancollecteurs. Het fonds wordt beheerd door een comité van telers, graanhandel, graancollecteurs, voerproducenten, boerenorganisaties en landbouwopleidingen. Het fonds gaat initiatieven steunen die de veehouderij moderniseren, zoals het gebruik van duurzame energie en verbeterde genetica.

Volgens Pinta, tevens voorzitter van Intergrains, dient het fonds de belangen van graantelers én veehouderij. “We kunnen als graantelers meer samenwerken met de veehouderij. Dan kunnen beide sectoren gezamenlijk groeien.”

De Franse veehouderij verbruikt eenderde van de binnenlandse tarweproductie, de helft van de mais en 60 procent van de gerst. Volgens de graanorganisaties kromp de productie van pluimveevlees in Frankrijk tussen 2000 en 2011 met 17 procent. Het aantal varkensslachtingen daalde in die periode met 14 procent, terwijl de productie van pluimvee- en varkensvlees in de buurlanden Spanje en Duitsland juist steeg.

Volgens Pinta werd de Franse veehouderij minder concurrerend ten opzichte van andere landen. Dat bemoeilijkt de onderhandelingspositie met afnemers. Daardoor is er minder geld beschikbaar om te investeren.

Laatste reacties

 • joannes

  Een stroming die ook in de US aan het opkomen is! Integraal met elkaar afspraken maken om gezamelijk een stabiel inkomen te genereren en zoveel mogelijk waarde toe te voegen naar een eindproduct wat geconsumeerd gaat/kan worden. Terug naar coöperatie!

 • haverboer1

  Laat ze een percentage, wat de melkfabriek verdient, aan de veehouderij sector geven. Waarom mag de akkerbouw daar weer de knip voor open trekken?
  De verkoop van de Cosun bietenfabriek in Groningen met bijbehorende grond leverde € 200 miljoen op. Al dit geld is niet terug gegaan naar de akkerbouwers, de Cosun is een cooperatie dus de boeren zijn eigenlijk eigenaar van de fabriek, maar naar de veehouderij sector gagaan.
  Mag je mij eens vertellen wat die met de Cosun fabriek te maken hebben.

 • agri2

  Ze mogen van mij eerst beginnen met voedergewassen te telen naast de stallen in plaats van aardappelen en dergelijke, dan praten we wel weer verder.

 • ed12345

  Als er subsidies gegeven moeten worden dacht ik altijd dat het jobje voor de staat is maar zeker te weten niet voor mij

Of registreer je om te kunnen reageren.