Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Export tarwe uit Australië stort in

Canberra - De export van tarwe uit Australië stort in. De Commonwealth Bank of Australia verwacht een krimp van 30 procent omdat de oogst flink gaat tegenvallen door droogte. Normaal hoort Australië bij de top vijf van tarwe-exporteurs in de wereld. De bank denkt dat de export blijft steken op 17,8 miljoen ton tarwe. Vorig seizoen verkocht Australië een record van 24,9 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt.

Vorige maand ging het overheidsbureau Abares nog uit van een export van 21,5 miljoen ton tarwe, even veel als de International Grains Council in de prognose van vorige week. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht een export van 21 miljoen ton tarwe vanuit Australië. De export groeide de laatste jaren. In seizoen 2008/2009 verkocht Australië 14,7 miljoen ton tarwe aan afnemers in andere landen.

Volgens analistensite Agrimoney komt de prognose van Commonwealth op een moment dat de beschikbaarheid van tarwe in de wereld al onder druk staat. Ook Rusland en Oekraïne hebben minder tarwe geoogst. Volgens de bank had Australië aan het begin van dit seizoen 6,5 miljoen ton tarwe op voorraad. Dat is 1,8 miljoen ton minder dan bij de start van het vorige seizoen 2011/2012.

Commonwealth schat de Australische tarwe-oogst op 21,4 miljoen ton. Dat is 2,6 miljoen ton minder dan in de prognose voor augustus. De bank verwacht dat de prognose nog verder gaat dalen als in oktober niet voldoende regen valt.

Eén reactie

  • henk fledderus

    mooi gebabbel van die bank boeven, droogte hebben we elk jaar wel ergens.
    mid west van western australie ziet er goed uit op het moment.
    de export zat al vreselijk op zijn kont vanwege de hoge aus dollar

Of registreer je om te kunnen reageren.