Akkerbouw

Nieuws 2235 x bekeken 7 reacties

Europees tekort industriegroenten dreigt

Brussel - De grootste Europese producenten van conservengroenten melden een drastische afname in productie van erwten en bonen, waardoor tekorten dreigen te ontstaan.

Dat meldt de koepelorganisatie voor industriegroenten, Profel. Het zwaarst getroffen is het Verenigd Koninkrijk. Daar daalde de opbrengst van erwten met 35 procent en die van bonen met 20 tot 25 procent. Bovendien heeft Groot-Brittannië minder brassica beschikbaar, omdat de vraag op de versmarkt groot is.

Ook België meldt een afname van 20 tot 25 procent in de bonenproductie voor industriele verwerking. De erwtenproductie daalde hier met 5 tot 10 procent.

Dat is vergelijkbaar met de productiedalingen in Nederland en Frankrijk. Duitsland en Polen melden een vergelijkbare opbrengst met voorgaande jaren.

De verwerkende partijen reageren bezorgd op het nieuws, mede vanwege het feit dat het vooruitzicht voor volgend jaar niet rooskleurig is. Hoge contractprijzen voor tarwe zetten druk op de markt en alternatieve gewassen bedreigen het areaal industriegroenten.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  kom misschien nog de tijd dat voor het bewerken van de grond eenzelfde tarief geteld mag worden als voor het zaaien en oogsten van de groente welke meestal door de fabriek aangewezen worden en waarbij de prijzen gemiddeld de helft hoger zijn als bij vrije loonwerktariefen, gewoon een schandalige handelswijze

 • joannes

  De tijd van goedkope conserven is ook voorbij! Hoe zal de retail hierop reageren? En vooral de consument!

 • agratax2

  joannes. Consumenten blijven eten en conserven gaat snel en makkelijk. Misschien morren ze even maar dan gaat de consumptie van erwten, bonen etc. uit blok of diepvries gewoon door. kant en klaar kan iets minder groente in en ls de prijs gunstig is een pieper meer. Op gelost het probleem maar eerst piepen zodat iedereen de angst om het hart slaat, dat er morgen geen eten meer in de schappen ligt.

 • agri2

  De conservenindustrie is met haar contractprijzen altijd keurig meegedaald met de graanprijzen, nu zullen ze dus mee omhoog moeten. Als ze de boeren in het verleden beter betaald hadden, dan waren er nu meer trouwe telers waar ze op kunnen bouwen.

 • casecs

  zo is het wel agri2 wel met dalende prijzen van graan meegaan en ho maar als de prijzen stijgen dan kan het niet meer ineens! ze zullen wel mee moeten als ze nog erwten en bonen willen overhouden want anders zakt het areaal nog verder terug,maar dit geldt voor alle groent produkten zoals peen waspeen e.d.
  tijden veranderen op de markt en nu is in het voordeel van de boeren!

 • Nines

  Zou iemand me uit kunnen leggen wat precies onder die industriegroenten valt? Ik zie hier erwten en bonen staan, maar het lijkt me dat er meer onder valt? En hoe komt het dat hier zoveel minder aanbod van is? Heb je veel te maken met weersinvloeden of? Ik ben niet zo thuis in dit stukje agrarische sector, maar leer graag bij.

 • joannes

  Kijk maar eens in de supermarkt wat Hak en Iglo allemaal in het glas,blik of diepvries verkopen. Wanneer de contracten te duur worden zullen ook die naar het Oostblok vertrekken voor de ¨economy of scale¨.
  http://www.hak.nl/index.php?nav=product
  http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/72920-iglo-diepvriesproducten-zijn-gemakkelijk-en-gezond.html

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.