Akkerbouw

Nieuws

Cosun betaalde te veel suikerheffing

Luxemburg - Bietentelerscoöperatie Cosun betaalde van 2002 tot en met 2006 voor 23 miljoen euro te veel suikerheffing aan Brussel. Het Europese Hof van Justitie vindt dat de Europese Commissie een foute methode gebruikte om de heffing te berekenen. De heffing is voor 60 procent betaald door de bietentelers. Het is nog onduidelijk in hoeverre de telers geld terug krijgen.

Voor 2006 betaalde Brussel subsidie aan exporteurs om het Europese suikeroverschot af te zetten op de wereldmarkt. De exportsteun werd gefinancierd uit een heffing, die suikerproducenten moesten betalen. Vanaf seizoen 2006/2007 geldt een nieuwe suikerregeling, waarbij de heffing verviel.

Volgens het Europese Hof berekende de Commissie de heffing verkeerd van seizoen 2002/2003 tot en met 2005/2006. Voor suiker die was verwerkt in geëxporteerde voedingsmiddelen gaf Brussel geen exportsubsidie, terwijl de suikerproducenten daar wel de heffing over betaalden. Bovendien zagen fabrikanten er vaak van af om voor kleine hoeveelheden suiker exportsteun aan te vragen. Ook over die suiker werd wel de heffing in rekening gebracht.

De Europese suikerindustrie betaalde naar schatting 330 miljoen euro te veel aan heffing. Voor Cosun is dat 23 miljoen euro, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer. "In 2008 besliste het Europese hof al dat de rekenmethode onjuist is. De Commissie heeft die toen aangepast. Op basis daarvan heeft Cosun 500.000 euro terug gekregen. We zijn blij met de nieuwe uitspraak van het Hof."

Het is onduidelijk wat de Commissie doet met de uitspraak van het hoogste gerechtsorgaan in de EU. Van Roessel: "Bij de vorige uitspraak wrong de Commissie zich in allerlei bochten om er onderuit te komen. Om te veel betaalde heffing terug te krijgen hebben wij een procedure lopen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. We brengen deze uitspraak daar in. Het kan nog wel een jaar duren voor het college uitspraak doet. "

Als Cosun geld terug krijgt is nog niet zeker in hoeverre de bietentelers dat krijgen uitgekeerd. Van Roessel: "De heffing is ieder jaar verrekend in de bietenprijs. Toen waren Cosun en CSM nog aparte bietenverwerkers. Veel akkerbouwers zijn sindsdien gestopt met de bietenteelt of met het bedrijf. Dat wordt een ingewikkelde rekensom."

Of registreer je om te kunnen reageren.