Akkerbouw

Nieuws 807 x bekeken

Canada oogst veel minder koolzaad

Winnipeg - Canada produceert dit jaar niet meer dan 13,36 miljoen ton koolzaad. Dat is 7,8 procent minder dan vorig jaar. De akkerbouwers melden aan het statistisch bureau Statcan dat hun hectare-opbrengsten beperkt blijven tot gemiddeld 1,64 ton per hectare. Dat is 17,5 procent minder dan vorig jaar.

De Canadese koolzaadproductie valt sterk terug, hoewel het areaal met 12,5 procent is gegroeid naar een record van 8,64 miljoen hectare.

De prognose van Statcan is 1,6 miljoen ton lager dan de schattingen van analisten. Door de negatief bijgestelde productie steeg de koolzaadprijs op de termijnmarkten in Parijs en Winnipeg.

Volgens analistensite Agrimoney hadden de Canadese akkerbouwers veel last van ziektes in hun koolzaad door het natte weer. Bovendien teelden veel akkerbouwers dit jaar koolzaad op koolzaad, aangespoord door de goede prijzen van vorig seizoen. Dat vergrootte de ziektedruk. Daarnaast werden de akkers vlak voor de oogst geteisterd door storm, waardoor veel zaad verloren is gegaan. In andere jaren exporteert Canada zo'n 8 miljoen ton koolzaad. Analisten verwachten dat de export terug valt door de lagere productie.

Op de termijnmarkt in het Canadese Winnipeg steeg de notering voor koolzaad donderdag met 3,2 procent naar 613,50 Canadese dollar per ton (485 euro). In Parijs klom de notering van het novembercontract met 3,6 procent naar €482,50 per ton.

De koolzaadprijs krijgt steun van de stijging van de sojaprijs, een ander oliehoudend zaad. De VS exporteert meer soja dan analisten hadden verwacht, zodat eerder krapte in de markt ontstaat. Ook de prijzen van palmolie stegen eind deze week in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

Of registreer je om te kunnen reageren.