Akkerbouw

Nieuws

Brussel overweegt aanpassing melding suikerprijzen

Brussel – De Europese Commissie overweegt de suikerverordening aan te passen om te voorkomen dat suikerproducenten verkeerde prijzen doorgeven. Suikerproducenten zijn verplicht aan Brussel te melden hoeveel geld ze krijgen voor de suiker die ze verkopen.

De controlediensten van de Commissie hebben in één lidstaat een controle uitgevoerd. Een suikerproducent in die lidstaat leverde veel suiker aan dochterbedrijven. Die prijs werd doorgegeven aan Brussel. Maar de prijs was lager dan de prijs waarvoor de dochterbedrijven de suiker doorverkochten aan de voedingsmiddelenindustrie voor verwerking in bijvoorbeeld koekjes, limonade en chocola.

Afnemers van suiker klagen over de gerapporteerde prijzen, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “De gerapporteerde prijs ligt dan ergens boven de 700 euro, terwijl bedrijven meer dan 1.000 euro moeten betalen. Het gaat om een beperkt aantal klachten de laatste maanden.”

Volgens de woordvoerder is geen sprake van fraude. “Het staat niet helder beschreven in de verordening. Het kan een verkeerd geven van de werkelijke prijzen. Daarom gaat de Commissie zich nu beraden of de regels moeten worden aangepast.”

Of registreer je om te kunnen reageren.