Akkerbouw

Nieuws 6197 x bekeken 11 reacties

Akkerbouwer verlegt grens tussen België en Nederland

Retranchement - Een grenspaal tussen Nederland en België in een akkerbouwperceel bij het Zeeuwse Retranchement, moet weer op zijn plek worden teruggezet. De Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs en de gourverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé zullen grenspaal 364a vrijdag officieel terugzetten.

Een akkerbouwer besloot de paal meer dan een jaar geleden te verplaatsen, omdat de meer dan honderd jaar oude grenspaal in de weg stond bij de werkzaamheden. De paal stond midden op een perceel.

Toen de grenspaal in mei 2011 werd geïnspecteerd, bleek dat hij niet meer op zijn plaats stond, maar op een berm van een polderweg op Belgisch grondgebied. De akkerbouwer heeft voorgesteld de paal in de berm van de weg te plaatsen, maar dat kan alleen na wetswijziging. De autoriteiten hebben daarvoor niet gekozen. De paal krijgt een extra zware betonnen fundering en wordt teruggezet op de plek waar hij hoort.

Laatste reacties

 • Bison

  Typical overheid onwrikbaarheid.
  Beetje moeilijk doen over een rottig paaltje ,gewoon in de lengte van de grens aan het ene of andere kant van het perceel te zetten zo dat het niet in de weg staat.
  Trouwens,ze hebben toch GPS tegenwoordig

 • mmmm

  beter omgesmolten die paal

 • agri2

  Nu kan de boer in ieder geval weer zien aan welke kant van het perceel hij in Nederland toegelaten middelen mag spuiten en waar hij in België toegelaten middelen mag gebruiken.

 • 7222

  Beetje laat nu om dat te doen, nu ze letten op alles!!!!!! mijn opa heeft zoiets ook al gedaan, maar dat is al heel wat jaren terug!!!! Na een hele nacht,,handwerk,, samen met de buurman en wat hulp van hun trekpaard,heeft de grenspaal een wandeling gemaakt van een tiental meters en heeft een,,mooi,,plaatsje gekregen langs de kant van het perceel. ik ben mijn opa dankbaar voor zijn zwaar werk,heb ik in ieder geval geen paal in mijn perceel!!!! En Belgie mag mijn opa ook dankbaar zijn!!!!!

 • Jaap 109

  Vervolgens ga je deze paal gewoon 10 meter onder de grond begraven dan ben je er ook van af. Komen er vragen dan geef aan dat ze even 10 mtr. moeten spitten en geef je ze een schep.

 • Bison

  Men kan natuurlijk ook heel belgie effen inlijven,zijn ze van heel dat grens gezijk af.LOL

 • PMHoeks

  Mijn vader heeft jaren geleden ook een perceel op de grens gekocht. Een van de vorige gebruikers hadden ook de grenspaal vernield/verplaatst. Om zo'n paaltje te zetten, moeten ze wel even met twee ploegen landmeters komen. Een uit Nederland en een uit België. Als je die kosten ziet, dan laat het wel uit je hoofd om hem nogmaals te verzetten.

 • Bison

  Ja PMhoeks verbeeld je het gevecht als dat paaltje een centimeter te veel noord of zuid of de grens komt te staan.Kan wel oorlog van komen.LOL

 • edwinj

  Denk dat het toch een duur geintje gaat worden,kosten van het terug plaatsen zal wellicht toch door deze akkerbouwer moeten worden betaald!
  En dan nog niet te spreken van de schade aan bv gewas wat aangericht word,je zal maar net tarwe gezaaid hebben,ploegen ze je land nog een keer voor je,voor zo'n k paaltje

 • johan58

  Wat een innovatieve akkerbouwer, hij was grensverleggend bezig!

 • BrabantsBoerenverstand

  Jammer dat bemesten nu niet mag maar de dames zullen het ook niet leuk vinden als het perceel net is geploegd als de ceremonie plaatsvind. Niet dat ik zeg dat ik dat zou doen ofzo.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.