Akkerbouw

Nieuws

Academie breder dan teelt

Colijnsplaat - De oprichting van de pootaardappelacademie voor Zuidwest-Nederland is een stap dichterbij gekomen door de toezegging van 55.000 euro voor de komende drie jaar van het Zeeuwse provinciebestuur. Eerder al zegde de provincie Noord-Brabant een vergelijkbaar bedrag toe, binnen de stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant waarin ook de ZLTO deelneemt.

De bijdragen van onder meer de ZLTO en de aardappelhandelshuizen en moeten nog worden vastgesteld. Dat geldt ook voor de eigen bijdrage van de deelnemende telers. De toegekende subsidies worden verdeeld over een periode van 3 jaar.

Agrarisch Innovatie & Kenniscentrum Rusthoeve in Colijnsplaat speelt een faciliterende rol. Het praktijkonderzoek wordt hier uitgevoerd en zij vertalen de resultaten naar de praktijk.

De pootaardappelacademie is niet alleen bedoeld voor Zeeuwse telers, maar ook voor telers uit Noord-Brabant en Zuid-Holland. Kees van Bohemen, specialist akkerbouw bij de ZLTO, geeft aan dat het aantal pootgoedtelers in Zuidwest-Nederland de laatste jaren sterk is gegroeid. “In totaal zitten er op de klei in het Zuidwesten nu zo’n 200 pootgoedtelers, de laatste paar jaar is het aantal duidelijk gegroeid.” Daarmee komt ook meteen een aandachtspunt voor de Zuidwestelijke pootaardappelacademie naar voren. Die moet zich volgens Van Bohemen niet alleen richten op optimaliseren van de pootgoedteelt, maar ook helpen bij het verder ontwikkelen van de infrastructuur in de pootgoedsector in het Zuidwesten. Door de sterke groei, is deze nog niet altijd optimaal.

Wanneer de pootaardappelacademie exact gaat beginnen, is nog niet bekend. Het doel is om zo snel mogelijk te starten, als het financiële plaatje rond is. Eerder werden al pootaardappelacademies opgericht in Groningen en Friesland. Belangrijke onderwerpen hier zijn erwinia, aaltjes, luizen en virus, maar ook onderwerpen als bemesting, arbeid en financiering komen aan bod.

Of registreer je om te kunnen reageren.