Akkerbouw

Nieuws 2063 x bekeken

Aardappelen als veevoer in VS alternatief voor mais

Fargo – Aardappelen voor veevoer zijn in Amerika in toenemende mate een serieus alternatief voor mais. De hoge prijzen van mais vanwege een magere oogst door de langdurige droogte en de relatief dure bijproducten maken aardappelen langzamerhand interessanter voor het veerantsoen. Dat zegt veespecialist Carl Dahlen van de North Dakota State University (NDSU) op de Amerikaanse site van cattlenetwork.

Landbouwkundige Andrew Robinson van dezelfde universiteit wijst er bovendien op dat het grote areaal aardappelen in North Dakota leidt tot een grote aanvoer en lage prijzen. Door de droogte is de kwaliteit van veel aardappelen slecht en dat maakt ze ongeschikt voor de versmarkt en industriële verwerking.

In plaats van afgekeurde partijen op het land te dumpen, kunnen de aardappelen gebruikt worden als veevoer. Aardappelen zijn daarbij niet zonder meer goedkoper dan mais. De marktprijs per ton is van aardappelen weliswaar veel lager dan van mais, aardappelen bevatten veel meer vocht en de hoeveelheid verteerbare voedingsstoffen per ton is maar een kwart van die van mais.

Door het hoge vochtgehalte zijn aardappelen relatief duur in transport en om ze goed eetbaar te maken voor vee moeten aardappelen worden gesneden en vermengd met droogvoer zoals hooi of stro. Dergelijke factoren maken dat de prijs per kilo aan totale verteerbare voedingsstoffen van aardappelen en mais uiteindelijk ongeveer gelijk ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.