Akkerbouw

Nieuws 511 x bekeken

ADM neemt belang in Graincorp

Decatur – Archer Daniels Midland (ADM) koopt voor 268 miljoen Australische dollar (212,5 miljoen euro) een belang van 10 procent in Graincorp. ADM is met het Australische graanhandelsbedrijf in gesprek over totale overname, waarmee ADM een belangrijke positie zou krijgen in de graanhandel met China, dat steeds meer mais importeert.

De transactie stelt de waarde van Graincorp op meer dan 2,1 miljard euro. ADM betaalt voor de 22,8 miljoen aandelen een premie van 33 procent op de slotkoers van donderdag. De transactie volgt op een serie overnames en uitbreidingen in de landbouw door het Zwitserse Glencore en de Aziatische handelshuizen Marubeni, Olam, Wilmar en Noble.
GrainCorp verhandelt naar eigen zeggen 60 procent van het graan dat in het oosten van Australië wordt geteeld. De 280 locaties van het bedrijf, geleid vanuit Sydney, zijn goed voor een opslagcapaciteit van in totaal 20 miljoen ton. Buiten Australië is Graincorp eigenaar van mouterijen in de VS (United Malt) en EU (Germanmalt).

Of registreer je om te kunnen reageren.