Akkerbouw

Nieuws 370 x bekeken

Vossenaar: Argentinië zucht onder droogte

Buenos Aires – Argentinië oogst niet meer dan 23 miljoen ton mais als gevolg van droogte. Maar de oogstprognose kan nog verder dalen, stelt de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar in Buenos Aires.

Argentinië zucht onder droogte, stelt Vossenaar. ”Vooral de maisproductie loopt schade op doordat het gewas op veel plaatsen niet tot bloemzetting komt. De oogstverwachting staat nu op 23 miljoen ton maar kan nog verder dalen. Voorafgaand aan het seizoen werd uitgegaan van een oogst tussen 30 miljoen en 32 miljoen ton.”

Volgens Vossenaar houdt de droogte verband met het weerfenomeen La Niña. ”Veel boeren hielden daar al rekening mee. Ze hebben de mais laat ingezaaid en hebben bij voorkeur droogteresistente rassen gebruikt.”

Ook de sojateelt heeft veel problemen met de droogte, zegt Vossenaar. ”Maar dit gewas doorstaat de droogte doorgaans beter. Wel moet nog een fors areaal soja worden gezaaid die volgt op de oogst van tarwe, de zogenoemde ’soja secunda’. De totale sojaproductie komt dit seizoen onder de 50 miljoen ton uit.”

De laatste langdurige droogte in Argentinië dateert uit seizoen 2008/2009. Vossenaar: ”Over het algemeen hadden boeren toen wel wat reserves om die klap op te vangen. Mede door het beleid van deze regering die de export niet erg bevorderde, heeft mais de boeren de laatste jaren niet veel opgebracht. Het is een teelt die bovendien een grote investering vraagt van de boer, veel meer dan de teelt van sojabonen. De binnenlandse consumptie van mais in Argentinie is ongeveer 7 miljoen ton.”

Of registreer je om te kunnen reageren.