Akkerbouw

Nieuws 736 x bekeken

'Voor bescherming afzet geen teelt GMO-gewas'

Emmeloord – Pootgoedhandelshuizen reageren verdeeld op het besluit van BASF om te stoppen in de EU met de ontwikkeling van transgene gewassen. De handelshuizen willen hun afzet beschermen, maar zien ook dat de EU een uitzondering is in de wereld.

De handelshuizen Agrico en HZPC hebben hun aardappeltelers een verklaring laten ondertekenen dat ze geen genetisch veranderde gewassen telen op hun bedrijven. ”Veel van onze klanten eisen een GMO-vrij verklaring”, zegt financieel manager Jan Hoogenboom van HZPC.

Hoogenboom verwijst naar het voorval in Zweden in 2010 waarbij de transgene aardappelen Amadea en Amflora onbedoeld vermengd raakten. ”Dat geeft aan dat vermenging mogelijk is.”
Maar volgens Hoogenboom is de technologische ontwikkeling niet tegen te houden. ”Zo wordt via cisgenese soorteigen genen in aardappelen gebracht om ze resistent te maken. Dat zouden we goed kunnen gebruiken. Maar er moet eerst draagvlak zijn bij consumenten en de politiek.”

Ook directeur Jan van Hoogen van Agrico legt de nadruk op de afzet. ”We zaten in onze maag met de wens van BASF om Amflora te telen. Veel bestemmingen eisen een GMO-vrij verklaring. De pootgoedsector is afhankelijk van de export. We hebben al onze telers een verklaring laten tekenen dat ze geen GMO-gewassen telen.”

Maar voor de ontwikkeling van biotechnologie in de EU is de stap van BASF een achteruitgang, stelt Van Hoogen. ”In andere landen gaat die ontwikkeling door.”

Of registreer je om te kunnen reageren.