Akkerbouw

Nieuws

'Veel percelen verhageld in 2011'

Hasselt – Akker- en fruitgewassen hebben in 2011 meer dan in andere jaren te lijden gehad van zware hagelbuien. Dat melden weerverzekeraars.

Schadebedragen maken de verzekeraars in maart bekend. Vooral de vollegrondsgewassen hebben aanzienlijk te lijden gehad. In juni waren de suikerbieten en fabrieksaardappelen in Drenthe aan de beurt, in september de uien in Zeeuws-Vlaanderen. Daar ging tenminste 80 hectare verloren. Maar ook bonen, peen en zaaiuien kregen flinke hagel te verduren.

Ook fruittelers hebben veel last gehad van zware hagelbuien. Met name de Betuwe is hard getroffen. Volgens Fruitmasters heeft zeker 30 procent van de fruittelers daar te maken gehad met hagel. In juni moest de West-Betuwe noodweer met extreme hoeveelheden hagel verwerken. Diverse telers beschouwden hun oogst als verloren.

In augustus was de Belgische hardfruitregio aan de beurt, daar is zeker 3000 hectare aan appel- en perenbomen door extreem weer verhageld of geveld.

Verzekeraar Agriver heeft 2011 al omgedoopt tot een hageljaar. Daar waar 2009 en 2010 relatie rustig waren qua hagelschade kan 2011 omschreven worden als een echt hageljaar, aldus directeur Martin Boersma.

Maar behalve hagel is er ook veel water naar beneden gekomen. Natte en droge perioden volgden elkaar op. Met name de maanden juli en augustus kenmerkten zich door extreme hoeveelheden neerslag, nadat in mei en juni juist neerslag uitbleef.

De schade van de hoeveelheden neerslag bleef echter beperkt tot overgelopen goten en wat ondergelopen akkerpercelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.