Akkerbouw

Nieuws 213 x bekeken

Veel animo voor invoer brouwgerst door tekort in EU

Brussel – De Europese Commissie heeft 3,989 procent van de aanvragen voor heffingsvrije invoer van brouwgerst toegewezen.

Dat betekent dat het importquotum 25 keer is overtekend. De Commissie heeft een importquotum geopend van 307.105 ton gerst dat zonder heffing mag worden ingevoerd.

Handelaren en mouters hadden voor 7,7 miljoen ton aanvragen ingediend, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Er is zeer veel belangstelling voor omdat er in de EU weinig gerst is van goede kwaliteit.”

Het prijsverschil tussen brouwgerst en voergerst is in Duitsland ruim 57 euro. In Frankrijk wordt voor brouwgerst 59 euro per ton méér betaald dan voor voergerst. In Finland is het verschil 51 euro. In andere jaren varieert de brouwpremie van 10 tot 40 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.