Akkerbouw

Nieuws

Van Campen: suikerbeleid niet direct weg in 2015

Brussel – Voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer van Cosun heeft er vertrouwen in dat het suikerbeleid niet direct in 2015 wordt afgeschaft. ”De discussie draait niet om een specifieke datum. Het gaat de voorstanders van afschaffen erom dat de suikerregeling niet blijft bestaan.”

De Europese Commissie wil de suikerregeling niet verlengen als die in september 2015 afloopt. Dan vervalt de suikerquotering en de minimumbietenprijs. Het Europees Parlement wil de regeling tot minstens 2020 behouden. Ook een aantal lidstaten wil dat.

Van Campen, tevens lobbyist voor de Europese bietentelersorganisatie Cibe, kan niet zeggen in welk jaar de suikerregeling werkelijk ophoudt te bestaan. ”Het is afwachten wat de Commissie in de aangepaste voorstellen gaat opnemen. Het grootste onderwerp is het budget. Pas daarna wordt gesproken over de invulling van het beleid. Je krijgt verschillende antwoorden als je vraagt hoe lang het duurt voor er duidelijkheid is over de suikerregeling. Dat varieert van eind 2012 tot eind 2013, mogelijk zelfs begin 2014. Als de discussie over het budget tot 2014 gaat duren, is het praktisch gezien onuitvoerbaar de suikerregeling al in 2015 af te schaffen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.