Akkerbouw

Nieuws

Uitvoer pootgoed verloopt in recordtempo

Den Haag - De uitvoer van Nederlandse pootaardappelen verloopt in de hoogste versnelling. De pootgoedexport is in de eerste maanden van dit afzetseizoen ruim 20.000 ton groter dan een jaar geleden.

Op 31 december bedroeg de totale uitvoer 325.545 ton. Daarmee is de export ook groter dan in voorgaande jaren, zo valt op te maken uit de eerste cijfers die de Pootaardappel Contact Commissie voor dit afzetseizoen heeft bekendgemaakt.

Bijna de helft van de uitgevoerde pootaardappelen is verscheept naar Afrika. Algerije is de grootste afnemer met 75.380 ton. De afzet naar dit land heeft een voorsprong van ruim 18.000 ton ten opzichte van een jaar geleden. Egypte heeft inmiddels bijna 51.000 ton pootgoed uit Nederland afgenomen.

Ook de afzet naar Azië loopt als een trein. Syrië, Saoedi Arabië en Irak zijn daar totnogtoe de grootste afnemers, maar ook Israël en Libanon hebben elk al meer dan 10.000 ton pootgoed uit Nederland geïmporteerd.

Opvallend is ook dat Spanje al een aardige hoeveelheid Nederlands pootgoed heeft gekocht. De Spanjaarden importeerden inmiddels al meer dan 14.000 ton uit Nederland. Mede daardoor is de afzet binnen de EU in de eerste maanden van het afzetseizoen iets groter dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.