Akkerbouw

Nieuws 499 x bekeken

USDA-prognose drukt graanprijzen omlaag

Parijs – De graanprijzen zijn donderdag flink gedaald op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. De maisprijs zakte in Chicago zelfs limit-down, de maximaal toegestane prijsdaling op één dag.

De aanleiding is de jongste graanprognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).
USDA heeft de beschikbaar voor alle graansoorten omhoog geschroefd. Zelfs die voor mais, terwijl al duidelijk is dat Argentinië en Brazilië door droogte straks minder mais oogsten. De graanprijzen waren sinds half december juist opgelopen omdat de droogte in Argentinië en het zuiden van Brazilië maar aan bleef houden.

USDA gaat er nu vanuit dat in seizoen 2011/2012 de wereld 691,5 miljoen ton tarwe produceert en 681,4 miljoen ton verbruikt. De eindvoorraad op 30 juni stijgt naar 210,0 miljoen ton. Dat is voldoende om zo’n vier maanden verbruik te overbruggen. Het is de één na grootste eindvoorraad aan tarwe ooit. In de decemberprognose ging USDA nog uit van een eindvoorraad van 208,5 miljoen ton tarwe.

Bij mais heeft USDA de productie met een half miljoen ton verhoogd naar 868,1 miljoen ton. Het verbruik is met 600.000 ton verlaagd naar 868,0 miljoen ton. De eindvoorraad is ten opzichte van de decemberprognose met ruim 1 miljoen ton verhoogd naar 128,1 miljoen ton.

Al met al is de graanproductie dit seizoen ruim voldoende om aan de vraag te voldoen. USDA verwacht een totale graanproductie in 2011/2012 van 2.298,5 miljoen ton, inclusief rijst. Het verbruik schat het ministerie in op 2.289,6. De eindvoorraad graan op de wereld groeit dit seizoen 9 miljoen ton naar 471,9 miljoen ton. Dat is voldoende om 10,3 weken verbruik te overbruggen.

De tarweprijs staat extra onder druk doordat USDA ook bekend maakte de Amerikaanse akkerbouwers 17,2 miljoen hectare wintertarwe hebben gezaaid. Dat is ruim een half miljoen hectare meer dan in de herfst van 2010. Analisten gaan er vanuit dat de akkerbouwers minder sojabonen telen. De akkerbouwers in de VS zaaien dit voorjaar naar verwachting meer mais vanwege de relatief goede prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.