Akkerbouw

Nieuws

Tekort verwacht aan brouwgerst in Europa

Aberdeen – In de EU dreigt een tekort aan brouwgerst. De oorzaak is het natte weer van vorig jaar. Daardoor is veel gerst niet geschikt om mout van te maken, een grondstof voor bierbrouwers.

Dat schrijft analistensite Agrimoney op basis van een rondgang langs Europese brouwgerstverwerkers.

Het Duitse graanhandelsbedrijf Grainexx verwacht een nijpend tekort aan brouwgerst in de EU. Dat geldt ook voor Rusland. Veel brouwgerst uit Scandinavische landen moet worden afgezet als voergerst omdat de kwaliteit ongeschikt is voor de mouterijen.

Er zal veel brouwgerst uit Argentinië moeten worden aangevoerd, stelt Grainexx. Dat land verwacht een recordoogst van 3,3 miljoen ton gerst. Daardoor is veel brouwgerst beschikbaar voor de export.
Ook de Britse graancoöperatie Openfield verwacht dat de aanvoer van brouwgerst uit Scandinavische landen onvoldoende is om een tekort in de EU te voorkomen. Maar het bevordert wel de export van brouwgerst uit Groot-Brittannië, meldt manager Andrew Fisher. ”In het oosten van Engeland is nog redelijk veel brouwgerst geoogst. Daar is een zeer grote vraag naar.”

Frankrijk is een grote producent van brouwgerst. Dat land komt meestal als eerste aan de markt. De verwerkers verwachten dat de eerste brouwgerst van de nieuwe oogst voor een hoge prijs zal worden verkocht.

Het probleem met de brouwgerst is veroorzaakt door het weer tijdens het groeiseizoen. Door het droge voorjaar nam de gerst weinig stikstof op. Toen het vlak voor de oogst begon te regenen kreeg de plant een overmaat aan stikstof ter beschikking waardoor het eiwitgehalte te hoog is geworden. Dat maakt de mout die uit deze gerst wordt gemaakt ongeschikt om bier mee te brouwen.

Als gevolg hiervan is het prijsverschil tussen voer- en brouwgerst in een aantal Europese landen opgelopen tot meer dan 50 euro per ton. In de meeste jaren varieert die tussen 10 en 40 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.