Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

'Tarweoogsten veel kleiner door watergebrek'

Davos - De tarweproductie in de wereld kan door watergebrek de komende twintig jaar met eenderde dalen. Het watergebrek kan leiden tot sociale onlusten.

Die waarschuwing uitte topman Peter Brabeck-Letmathe van voedingsconcern Nestlé op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Brabeck-Letmathe vreest dat de concurrentie tussen landen toeneemt als minder zoet water beschikbaar is.

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford Universiteit hebben onderzocht welke invloed de temperatuurstijging heeft op de tarweproductie. Zij hebben satellietbeelden van de Gangesdelta, de graanschuur van India, van de laatste negen jaar naast elkaar gelegd. De onderzoekers constateren dat de tarwe sneller bruin wordt naarmate de gemiddelde temperatuur stijgt, meldt het internationale persbureau IPS. Vooral boven 34 graden Celsius bruint de tarwe sneller. Als de gemiddelde temperatuur 2 graden stijgt, is het oogstverlies in de Gangesvlakte ongeveer de helft groter dan gedacht. “Het verbaast mij hoe zwaar de oogstmodellen de waargenomen effecten onderschatten”, zegt David Lobell, coördinator van de studie.

Uit kleinere studies bleek al dat de tarweopbrengst 5 procent daalt voor elke graad dat de gemiddelde temperatuur boven de 14 graden uitkomt. Het nieuwe onderzoek van Stanford geeft aan dat het verlies heel wat groter zal zijn.

Tarwe is na mais het grootste landbouwgewas ter wereld. Bij hoge temperaturen valt de fotosynthese stil, waardoor de korrels geen voeding meer krijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik zie er naar uit!!!!

 • no-profile-image

  Het gezond boerenverstand zegt dan ,als het te warm is voor tarwe kan men beter overschakelen op mais dat gewas voelt zich happy bij hoge temperaturen Dus direkt stoppen met biobrandstoffen uit voedselgewassen voor het te laat is. Het gaat de zelfde kant op zoals met de financiele crisisen die zag men ook niet aankomen.

 • no-profile-image

  beste denker
  bij hogere temperaturen overstappen op mais is een logische stap
  stoppen met biobrandstof uit mais niet
  de burger wil dat toch????????? de maatschappij roept erom
  en het garandeert ons hoge prijzen, prima toch!
  iedereen blij

Of registreer je om te kunnen reageren.