Akkerbouw

Nieuws 470 x bekeken

Stijging graanverbruik vlakt af

Brussel – De stijging van het graanverbruik in de wereld vlakt af. Volgens het economisch marktbureau van het Directoraat Landbouw van de Europese Commissie stijgt het tarweverbruik in de wereld de komende tien jaar met 1,2 procent per jaar.

In de afgelopen tien jaar bedroeg de jaarlijkse stijging 2,5 procent, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen.

Het marktbureau verwacht dat het wereldverbruik van de overige granen jaarlijks met 0,8 procent omhoog gaat. De laatste tien jaar bedroeg die stijging 1,2 procent.

In de Europese Unie verwacht het marktbureau dat het verbruik van graan voor veevoer en menselijke consumptie de komende tien jaar gelijk blijft. Maar er wordt meer graan omgezet in bio-ethanol. Daarom stijgt de graanconsumptie in de EU in 2020 naar 290 miljoen ton. Nu ligt het verbruik rond de 275 miljoen ton.

In de laatste acht jaar is de EU er twee keer in geslaagd meer dan 290 miljoen ton graan te oogsten. Dat was in 2008 met een oogst van 314 miljoen ton. In 2009 is 294,3 miljoen ton graan geoogst. Het dieptepunt was de oogst van 2007 toen 258,4 miljoen ton graan in de EU van de akkers is gehaald.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.