Akkerbouw

Nieuws

’Risico verschuift in licht hogere groentencontracten’

Helmond – Telersvereniging De Schakel heeft met commissionair Rijko overeenstemming bereikt over nieuwe contracten voor de komende industriegroenteteelt.

Naast een lichte contractprijsverhoging voor de belangrijkste producten, verschuift een deel van het risico van teelt naar afnemer. Dat zegt Rogé Meeuwissen, voorzitter van de telersvereniging voor 500 telers uit Nederland, Duitsland en België. ”Bij oogstkosten verschuift nu een deel van het risico naar de afnemer. Telers hebben bij lagere kilo-opbrengsten nu niet alle oogstkosten op te brengen.”

De Schakel heeft ingestemd met een lichte stijging van de contractprijzen voor erwten en tuinbonen van één cent, met toezeggingen voor mogelijke verdere stijging als de markt het toelaat. ”Wij hebben geoordeeld dat dit het maximaal haalbare is op dit moment en gezien de economische situatie.” Voor spinazie wijzigt de contractprijs niet.

Ook voorziet Meeuwissen dat telers goed zullen nadenken over een nieuwe teelt. ”Het zal moeizaam zijn het areaal bij elkaar te krijgen, na de moeizame start vorig jaar met extreme droogte.”

De contractprijzen volgen grotendeels de Belgische indicatieprijzen die vrijdag zijn gepubliceerd. Volgens inkoopdirecteur Lou Heijnen van Oerlemans Foods laten de Belgische erwtencontractprijzen juist een daling zien, terwijl de Boerenbond rept over een beperkte stijging. De premie van 250 euro voor telers van 2011 valt weg tegen een stijging van 3,8 procent van de contractprijs. ”Iedereen met een calculator kan zien dat dit een achteruitgang is.”

Bij commissionair Laarakker was niemand bereikbaar voor commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.