Akkerbouw

Nieuws 336 x bekeken

Restant importquotum tarwe overtekend

Brussel – De Europese Commissie heeft alle aanvragen voor het resterende importquotum van tarwe zonder invoerheffing voor 65,6 procent toegewezen. Er was nog 188.948 ton beschikbaar in dat importquotum. Er was voor 288.200 ton een aanvraag ingediend.

Dat meldt het Productschap Akkerbouw. De Commissie had eind vorig jaar een invoerquotum geopend van 1.189.194 ton tarwe dat zonder invoerheffing mag worden ingevoerd om te zorgen dat de voersector over meer tarwe kan beschikken. Normaal bedraagt de heffing in dit quotum 12 euro per ton.

In de eerste inschrijving was voor iets meer dan 1 miljoen ton ingeschreven. Die aanvragen heeft de Commissie allemaal toegekend. Voor het resterende deel van 188.948 ton binnen dit quotum is iedere aanvraag nu voor 65,6 procent toegewezen.

Het betekent dat de tarweprijs in de EU op ongeveer hetzelfde niveau ligt als op de wereldmarkt. Als de prijs in de EU hoger lag, was het quotum hoogstwaarschijnlijk in één keer volgetekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.