Akkerbouw

Nieuws

Regenschade met rente terug naar ministerie

Den Haag – De Raad van State ziet geen reden om vijf akkerbouwers alsnog een schadevergoeding voor de oogstschade in augustus 2002 toe te kennen.

De akkerbouwers leden schade door overvloedige regenval. Ze maakten gebruik van een subsidieregeling uit 2006, waarbij als voorwaarde werd gesteld dat voor de duur van vijf jaar een regenverzekering moest worden afgesloten.

De vijf akkerbouwers hadden niet de gehele tijd een verzekering afgesloten. Dat was voor het ministerie reden de vergoeding terug te vorderen, inclusief wettelijke rente.

De Raad van State heeft uitspraak gedaan in de zaak van akkerbouwers uit Noord-Brabantse plaatsen Sprundel, Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek, Terheijden en Hoeven. De vergoeding die zij kregen varieert van bijna 13.000 euro tot ruim 122.000 euro.

De akkerbouwers beriepen zich onder meer op een uitspraak van een ambtenaar, gedaan aan verzekeraar Agriver, die zou hebben gezegd dat het mogelijk zou zijn een regenverzekering met terugwerkende kracht af te sluiten. Volgens de Raad van State kon die ambtenaar zo’n toezegging niet doen.

De rechter zegt ook dat er geen reden is de vergoeding niet geheel maar gedeeltelijk terug te vorderen, nu de akkerbouwers een groot deel van de vijf jaren wel verzekerd zijn geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.