Akkerbouw

Nieuws

'Regen verlicht zorgen om mais in Argentinië niet'

Buenos Aires - De regenbuien in Argentinië hebben de zorgen over de maisoogst niet weg genomen.

Dat meldt landbouwraad Freek Vossenaar. Eduardo Buzzi, voorzitter van de belangenvereniging voor kleine boeren, verwacht dat Argentinië hooguit 20 miljoen ton mais oogst. Dat is eenderde minder dan de 30 miljoen ton waarop was gerekend. Argentinië is na de VS de grootste maisexporteur.

Minister van landbouw Yauhar vindt dat de telers de situatie dramatiseren. Vossenaar: “Maar de boeren vinden dat hij eerst maar eens op een maisveld moet komen kijken. Door de exportbelastingen van 35 procent op soja en 20 procent op mais heeft de overheid veel belang bij een goede oogst. De overheid loopt mogelijk 1 miljard dollar rechtstreekse inkomsten mis en een veelvoud aan buitenlandse deviezen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.