Akkerbouw

Nieuws 385 x bekeken

'Populierenteelt op braakgrond'

Antwerpen - De Universiteit Antwerpen en Belgische natuur- en bosorganisaties testen teelt- en oogstmethodes voor het energiegewas populier.

Op een proefveld van 18 hectare in Lochristi werd woensdag een eerste van twee oogstdemonstraties ‘korteomloophout’ georganiseerd, waarbij Belgische boeren waren uitgenodigd. Met kleinschalige oogstmachines en alternatieve oogstwijzen lijkt die teelt mogelijk in België. De oogst van de gewassen vindt vaak plaats in de winter. Onderzoek van de Universiteit Antwerpen moet uitwijzen of korteomloophout economisch en ecologisch aantrekkelijk is. Daarvoor is wel een nieuwe kleinschalige hakselaar nodig.

De teelt van korteomloophout kan zinvol zijn om gronden te saneren of om licht verontreinigde afvalstromen uit de landbouw te laten opnemen door de wortels van de bomen, meldt landbouwpersbureau Vilt.be. Aanplantingen van ‘korteomloophout’ zouden bijvoorbeeld ook een nuttige invulling kunnen zijn van braakliggende gronden naast autosnelwegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.