Akkerbouw

Nieuws 610 x bekeken 2 reacties

Pootgoedafzet binnen EU nog vraagteken

Den Haag – De pootaardappelafzet binnen de Europese Unie dit seizoen is voor de handelshuizen nog een groot vraagteken. Vooralsnog reageren kopers uit EU-landen erg terughoudend.

De afwachtende houding van afnemers in de EU vloeit voort uit de relatief lage consumptie-aardappelprijzen en de economische crisis. In dit licht valt de afzet naar vroege teeltgebieden binnen Europa nog erg mee.

Spanje heeft tot nu toe zelfs meer pootgoed gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de uitvoer naar Griekenland, Italië, Cyprus en Portugal blijft redelijk goed in het spoor van vorig jaar.

De totale afzet binnen de EU is tot en met eind december zelfs bijna 3.000 ton groter dan een jaar geleden. Daarbij moet nog wel blijken in hoeverre het vroege afzetseizoen hierin een rol speelt, merkt de pootgoedhandel op.

De handel is vooralsnog zeer tevreden op de afzet buiten Europa. Deze afzet kende een grote vraag en goede prijzen. De afzet naar Algerije overtrof voor de jaarwisseling al de grens van 75.000 ton, terwijl begin januari ook nog enkele boten naar deze bestemming zijn gevaren. De verwachting is dan ook dat Algerije dit seizoen weer de grootste klant is van Nederlands pootgoed. Vorig jaar was dat Duitsland.

Opvallend goed is ook de export naar landen als Syrië, Irak en Libië. Gezien de onrust en politieke ontwikkelingen in deze landen in de afgelopen maanden, lag een grote pootgoedafzet naar deze bestemmingen niet voor de hand.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frans holstein

  Keurige prestatie van onze pootgoedsector !
  Niet jammeren, maar verkopen. Dat helpt de boeren.

  Zelfs al vraagt de EU/Rest Europa 100.000-150.000 ton minder dan vorig jaar, dan is er nog niet genoeg.

  Opmerking over afzet Noord Afrika en Midden Oosten: Oude Dirk Jan Meier (ex Hettema en Spunta) zei altijd: Tussen de loopgraven is het goed aardappelen telen; dan is het land tenminste goed geploegd en oorlog voeren maakt hongerig !

  Succes.

 • no-profile-image

  frans holstein

  Keurige prestatie van onze pootgoedsector !
  Niet jammeren, maar verkopen. Dat helpt de boeren.

  Zelfs al vraagt de EU/Rest Europa 100.000-150.000 ton minder dan vorig jaar, dan is er nog niet genoeg.

  Opmerking over afzet Noord Afrika en Midden Oosten: Oude Dirk Jan Meier (ex Hettema en Spunta) zei altijd: Tussen de loopgraven is het goed aardappelen telen; dan is het land tenminste goed geploegd en oorlog voeren maakt hongerig !

  Succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.