Akkerbouw

Nieuws 273 x bekeken

Plantum: kwekersrecht vlaszaad blijft ondanks einde steunregeling

Gouda - Telers mogen vlas niet vermeerderen zonder toestemming van de kweker.

Deze verplichting blijft bestaan ook al is sinds dit jaar de steunregeling voor producenten van zaaizaad voor vezelvlas beëindigd. Volgens Plantum, de organisatie van veredelingsbedrijven, is er door de opheffing van de steunregeling geen contractuele relatie meer tussen teler en verwerker.

“Maar ook in deze nieuwe situatie is het voor de telers niet toegestaan om zelf zaaizaad te vermeerderen zonder toestemming van de kwekersrechthouder of eigen vermeerderd zaaizaad van met kwekersrecht beschermde rassen te gebruiken. Dat betekent dat iedere vorm van vermeerdering alleen mag plaatsvinden op basis van licentiecontracten met de kwekersrechthouder. In zo’n contract worden afspraken gemaakt over de hoogte van de licentiebedragen die aan de kwekersrechthouder afgedragen dienen te worden.”

De steunregeling is met ingang van dit jaar beëindigd in Nederland en Frankrijk. Vorig jaar is de regeling al gestopt in België. Als Plantum vermoedt dat een teler illegaal vermeerderd zaaizaad gebruikt, wordt de NVWA ingeschakeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.