Akkerbouw

Nieuws

Optimistische USDA-prognose drukt graanprijs stevig omlaag

De graanprijzen daalden vorige week doordat USDA de prognoses naar boven heeft bijgesteld. De vraag is of de analisten de droogte in Zuid-Amerika voldoende meewegen.

De graanprijzen zijn donderdag flink gedaald op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. De maisprijs zakte in Chicago zelfs limit-down, de maximaal toegestane prijsdaling op één dag. De aanleiding is de jongste graanprognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Vrijdag herstelden de tarwe- en maisprijs een beetje in Parijs omdat de euro verder in koers daalde. In Chicago daalden de tarwe- en maisprijzen verder.

USDA heeft de beschikbaarheid voor alle graansoorten verhoogd. Zelfs voor mais, terwijl Argentinië en Brazilië straks minder mais oogsten door droogte. De graanprijzen waren sinds half december juist opgelopen vanwege de droogte.

USDA gaat er nu vanuit dat in 2011/2012 de wereld 691,5 miljoen ton tarwe produceert en 681,4 miljoen ton verbruikt. De eindvoorraad op 30 juni stijgt naar 210,0 miljoen ton. Het is de één na grootste eindvoorraad tarwe ooit en voldoende om zo’n vier maanden verbruik te overbruggen.
Bij mais heeft USDA de productie verhoogd naar 868,1 miljoen ton. De eindvoorraad is ten opzichte van de decemberprognose met ruim 1 miljoen ton verhoogd naar 128,1 miljoen ton.

Al met al is de totale graanproductie dit seizoen ruim voldoende om aan de vraag te voldoen. De voorraad graan groeit dit seizoen met 9 miljoen ton naar 471,9 miljoen ton. Dat is voldoende om 10,3 weken verbruik te overbruggen.

De tarweprijs staat extra onder druk doordat de akkerbouwers in de VS 17,2 miljoen hectare wintertarwe hebben gezaaid. Dat is ruim een half miljoen hectare meer dan in de herfst van 2010.
De cijfers van USDA roepen echter de vraag op of de droogte in Zuid-Amerika voldoende is ingeschat. USDA heeft de maisproductie van Argentinië verlaagd naar 26 miljoen ton in de laatste prognose. Maar in Argentinië zelf gaan de prognoses richting 20 miljoen ton mais.

USDA verwacht dat Brazilië 61 miljoen ton mais oogst. Andere analisten gaan uit van hooguit 58 miljoen ton. Als USDA ongelijk krijgt scheelt dat 9 miljoen ton mais. Dan daalt de eindvoorraad mais op de wereld naar een schrikbarend dieptepunt. Dat zal leiden tot een prijsverhoging.

Of registreer je om te kunnen reageren.