Akkerbouw

Nieuws 198 x bekeken

Oil World vindt schatting van USDA voor soja te hoog

Hamburg - Het Duitse marktbureau Oil World stelt dat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de beschikbaarheid van soja te hoog inschat.

USDA verwacht dat in de VS de voorraad soja dit seizoen groeit van 5,85 miljoen ton naar 7,79 miljoen ton. Oil World vindt dat te optimistisch omdat de VS minder soja heeft geoogst dan verwacht.

Bovendien oogsten Argentinië en Brazilië minder sojabonen door droogte. Daardoor komt minder beschikbaar voor export. Dat gat wordt vooral opgevuld door de VS. Hierdoor moeten de voorraden in de VS wel krimpen, stelt Oil World.

Het marktbureau verwacht dat Brazilië 71 miljoen ton sojabonen oogst. Dat is 3 miljoen ton minder dan de USDA-prognose die vorige week donderdag is gepubliceerd en gelijk aan die van het Braziliaanse overheidsbureau Conab.

Voor Argentinië verwacht Oil World een sojabonenoogst van 50 miljoen ton. Dat is een half miljoen ton lager dan de schatting van USDA. Op de termijnmarkt in Chicago daalde de sojanotering na de publicatie van het USDA-rapport. Deze week werd de daling weer bijna teniet gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.