Akkerbouw

Nieuws 452 x bekeken

Oekraïne grootmacht geworden in peen

Kiev – Oekraïne is de grootste producent van peen in Europa. Het land heeft Polen als grootste producent ingehaald, meldt marktbureau Fruit-Inform.

Polen produceerde altijd de meeste peen in Europa. Daarna volgde Groot-Brittannië. Volgens Fruit-Inform heeft Oekraïne beide landen met de oogst van vorig jaar ingehaald. Oekraïne is nu de vijfde peenproducent ter wereld, na China, de Verenigde Staten, Rusland en Oezbekistan.

Toch zal de export van peen uit Oekraïne niet direct een hoge vlucht nemen, verwacht Tetiana Getman, directeur van Fruit-Inform. ”Er is een tekort aan goede bewaarplaatsen en aan technologie om de wortelen na de oogst goed te verwerken. Daardoor zijn de peenprijzen laag in Oekraïne. Een gebrek aan exportmogelijkheden leidt ertoe dat een klein overaanbod leidt tot scherpe prijsdalingen.”

De peenprijs ligt in Oekraïne nu drie keer zo laag als vorig seizoen. Volgens Getman onderzoekt de peensector nieuwe exportmogelijkheden. ”Importeurs in het Midden-Oosten hebben belangstelling. De eerste proefzendingen zijn onderweg naar afnemers daar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.