Akkerbouw

Nieuws

Niet veel belangstelling voor extra invoer tarwe

Brussel – De Europese Commissie heeft alle aanvragen voor de import van tarwe zonder invoerheffing toegewezen. Het quotum is niet volgetekend.

De Commissie had een TRQ-quotum geopend van 1.189.194 ton tarwe die zonder heffing mag worden ingevoerd. Normaal bedraagt de heffing binnen dit TRQ-quotum 12 euro per ton. Er is voor iets meer dan 1 miljoen ton aangevraagd.

Dat betekent dat de tarweprijs in de EU op ongeveer hetzelfde niveau ligt als op de wereldmarkt, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Als de prijs in de EU hoger was, was het quotum wel volgetekend. Er is ook wel eens ingeschreven op zo’n quotum dat de Commissie maar een half procent kon toewijzen vanwege de grote belangstelling.”

De woordvoerder verwacht dat de tarwe die wordt geïmporteerd uit Argentinië komt. ”Dat land heeft veel tarwe geoogst en kan het goedkoop aanbieden.”

De Commissie had nog een apart TRQ-quotum ingesteld van 122.790 ton tarwe. Dat werd veertig keer overtekend zodat 2,48 procent is toegewezen, zegt de woordvoerder. ”Blijkbaar waren veel bedrijven op het idee gekomen bij zo’n klein quotum maar in te schrijven voor het hele quotum.”

Of registreer je om te kunnen reageren.