Akkerbouw

Nieuws

'Nederland niet langer grootste exporteur aardappelproducten'

Den Haag – Nederland verliest zijn koppositie als grootste exporteur van aardappelproducten ter wereld. Het Bureau Aardappelmarkt Informatie van het Productschap Akkerbouw verwacht dat België vorig jaar de Nederlandse industrie voorbij is gestreefd.

Volgens Han van den Hoek, directeur Grondstofzaken Continentaal Europa van verwerker McCain, is Nederland sinds eind jaren zestig altijd de grootste exporteur geweest. Maar hij vindt het geen probleem dat de Belgische sector meer aardappelproducten exporteert dan de Nederlandse. ”Een veel grotere prestatie is dat de Belgische sector veel harder groeit dan de Nederlandse. De Belgen hebben de verwerking van aardappelen in tien jaar verdubbeld. De Nederlandse sector groeit veel minder hard. De Belgen zijn klaarblijkelijk beter in staat geweest hun aanbod aan te laten sluiten op de groeimarkten.”

Secretaris Romain Cools van Belgapom, de Belgische organisatie van aardappelverwerkers, vindt de ranglijst van verwerkers niet meer dan een statistisch gegeven. ”Je kunt beide landen niet scheiden. Veel Nederlandse verwerkers hebben vestigingen in België. Bovendien kopen Belgische bedrijven aardappelen in Nederland en omgekeerd.”

Cools constateert dat de vraag naar voorgebakken friet toeneemt door de snelle economische groei in een aantal landen. ”Dat geldt vooral voor de BRIC-landen (Brazilië, Rusland India, China). De export vanuit België naar Zuid-Amerika en Azië is flink gestegen de laatste jaren. Ook de VS voelt de concurrentie van de Belgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.