Akkerbouw

Nieuws

NVWA stelt vragen aan België na melding DON in tarwe

Den Haag – De Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) wil van de Belgische zusterorganisatie Favv meer details over de melding van te hoge gehaltes deoxynivelanol (DON) in Nederlandse tarwe. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk om welk soort tarwe het gaat.

België heeft via het Europese meldsysteem Rasff gewaarschuwd voor een partij Nederlandse tarwe. De NVWA zegt dat de vondst van 1.700 microgram per kilo product beperkt is en stelt zich de vraag of zo’n melding wel nodig is. ”De NVWA zou bij een gevonden gehalte van 1.700 ppb niet optreden, gezien de vrij hoge meetonzekerheid in de analysemethode. De NVWA moet er altijd zeker van zijn dat een limiet is overschreden alvorens er kan worden opgetreden”, stelt een woordvoerder.

Elk jaar controleert de NVWA de Nederlandse oogst op het voorkomen van DON en andere mycotoxinen. Voor verschillende soorten tarwe gelden eigen grenzen voor DON-besmettingen. Voor harde tarwe is dat bijvoorbeeld hoger (1.750 microgram per kilo product). De vondst in België werd aan het begin van vorige week gedaan. De herkomst is nog niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.