Akkerbouw

Nieuws 246 x bekeken

NAV roept telers op daling aardappelprijs af te wijzen

Noordhoek – De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) roept aardappeltelers op niet akkoord te gaan met dalende contractprijzen.

De contractprijzen voor oogst 2011 lagen voor de meeste telers flink onder de kostprijs, constateert NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. ”Nog lagere prijzen is pure uitbuiting van de boeren.”

Vorig jaar kreeg de Deense aardappeltelersorganisatie Dansk Kartoffelproducentforening een boete van de kartelautoriteit vanwege een oproep om aardappelen onder te ploegen. De kartelautoriteit vond dat een oproep tot aanbodbeheersing.

Van der Heide denkt niet dat zijn oproep wordt gezien als een vorm van prijsafspraken. ”Het is een algemene oproep. Bij lage aardappelprijzen staan de contractprijzen altijd onder druk.”

De Duitse aardappeltelersvereniging Reka Rheinland riep vorige maand telers op alleen nog aardappelen te verkopen tegen een hogere prijs. Van der Heide: ”Nederlandse telers maken zich ongerust over de toekomst van de aardappelteelt, net als in België. Ook het Deutscher Bauernverband waarschuwt dat de contractprijzen niet mogen dalen, als de afnemers grondstofaanvoer willen vastleggen via contracten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.