Akkerbouw

Nieuws 288 x bekeken

NAK verlaagt meer pootgoed in nacontrole

Emmeloord – De keuringsdienst NAK heeft in de nacontrole 13,3 procent van de pootaardappelen van oogst 2011 in klasse verlaagd. Van de oogst van 2010 is 9,3 procent van het pootgoedareaal vanwege virusziekten gedeclasseerd.

De nacontrole van oogst 2011 valt gunstiger uit dan die van 2009 (14,7 procent) en 2008 (20,7 procent). Van de oogst van 2007 heeft de NAK 11,5 procent van het areaal in klasse verlaagd.
Ton Stolte, manager Operations van de NAK, constateert dat in 2011 de luizendruk hoog was. ”Dat heeft gezorgd voor meer virusbesmettingen dan in 2010.”

Door het droge voorjaar groeiden er weinig knollen per plant. Om te voorkomen dat de pootaardappelen te groot werden zijn veel percelen vroeg doodgemaakt. Toch heeft dit niet gezorgd voor minder virusbesmettingen via bladluizen. Stolte: ”Ook de bladluizen waren vroeger dan in andere jaren. In juni was de luizendruk hoog. Dat werd pas minder toen het begon te regenen. De eerste loofdodingsdatum was 6 juli. Toen waren al veel pootgoedpercelen doodgemaakt. Dan zie je een besmetting niet meer in het gewas. Die komt dan in de nacontrole naar boven.”

In totaal onderzoekt de NAK in de nacontrole 3,8 miljoen aardappelen. Inmiddels is van 3,75 miljoen knollen de uitslag bekend. Naast de traditionele nacontrole met het opkweken van knollen in de kas gevolgd door een Elisa-toets, heeft de NAK de snelle PCR-test ingezet voor pootaardappelen bestemd voor de vroege export.

Of registreer je om te kunnen reageren.