Akkerbouw

Nieuws

NAK start proef met verplichte toets op erwinia

Wieringerwerf – De keuringsdienst NAK voert dit jaar een pilotproject uit met de bacterieziekte erwinia. Alle S-klasse pootaardappelen die op de markt worden gebracht, worden in het laboratorium getest op erwinia, naast de veldkeuring. De NAK wil weten of het zinvol is in 2013 een verplichte erwiniatoets in te voeren.

Van de pootgoedoogst van 2011 is 11,7 procent in klasse verlaagd omdat te veel aardappelen met erwinia (dickeya) waren besmet. Het is de belangrijkste reden voor klasseverlaging, zei Jaap Haak, coördinator van de keuringen bij de NAK, gisteren in Wieringerwerf op de eerste van een serie telersvergaderingen.

Het pilotproject heeft geen gevolgen voor de klassering van het S-pootgoed, zegt Haak. ”Het is bedoeld als nulmeting. De uitslagen van de test gaan naar de teler. Maar de uitslagen komen niet in de administratie van de keurmeeester. Die kan niet met de uitslagen gericht op erwinia keuren in de veldkeuring. De uitslagen moeten 1 december bekend zijn.”

Het pilotproject kost alle pootgoedtelers éénmalig 10 euro per hectare. Haak: ”Het pilotproject wordt betaald door alle pootgoedtelers en niet alleen door de stammentelers.”

Volgens Haak is de veldkeuring alleen niet genoeg om erwinia op te sporen. ”Daarom gaan we testen of een laboratoriumproef voldoende aanvullende informatie geeft. Maar ook dan is er geen 100 procent zekerheid. Uit proeven blijkt dat wanneer een uitslag van de erwiniatoets negatief is, dat je dan in 92 procent van de gevallen ook geen erwinia vindt in het veld. Als je aardappelen met een positieve laboratorium-uitslag uitplant, vind je erwinia voor 52 procent terug in het veld. Maar een laboratoriumtoets geeft wel meer zekerheid aan de afnemer dat in het veld geen problemen ontstaan met erwinia in de aardappelen.”

Eind dit jaar wordt besloten of er vanaf 2013 een verplichte erwiniatoets komt en hoe de kosten worden verdeeld De NAK wil de erwiniatoets samenvoegen met de toetsing op ringrot en bruinrot om kosten te besparen.

Of registreer je om te kunnen reageren.