Akkerbouw

Nieuws

NAK keurt 2,8 procent areaal pootgoed af

Emmeloord – De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) heeft vorig jaar 2,8 procent van het areaal pootaardappelen afgekeurd. 30 procent is in klasse verlaagd.

Dat is een betere score dan in 2010. Toen is ook 30 procent van het pootgoedareaal in klasse verlaagd, maar is 4,1 procent afgekeurd. Bacterieziekten waren net als in 2010 de belangrijkste oorzaak voor de klasseverlagingen.

De telers hebben in 2011 een droog voorjaar gehad, zegt Jaap Haak, coördinator keuringen bij de NAK. ”Daardoor is het aantal knollen per plant gemiddeld laag gebleven. We vonden begin juni veel bladluizen. Half juni startte de zomervlucht van de luizen. Op 20 juni heeft de NAK nog een extra waarschuwing gegeven aan de pootgoedtelers via de site. Op 26 juni was er een grote vlucht van bladluizen”, vertelde Haak in Wieringerwerf op de eerste van een serie telersbijeenkomsten.

De data voor de loofvernietiging vielen vorig jaar daardoor vroeg, zegt Haak. ”De eerste adviesdatum viel op 6 juli. De NAK hanteerde landelijk dezelfde data.”

Door de vele regen is de oogst verspreid van het land gekomen. Daardoor kwamen de monsters voor de nacontrole verspreid binnen bij de NAK. Haak: ”Van alle monsters is 15 procent onderzocht met de snelle PCR-test in verband met de export van pootaardappelen naar vroege bestemmingen.”

In de nacontrole is 10,4 procent van het areaal alsnog in klasse verlaagd vanwege te veel virus. In 2010 was dat 7,4 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.