Akkerbouw

Nieuws

Monsanto mijdt Frankrijk na teeltverbod transgene mais

St Louis – Monsanto gaat geen zaad van de transgene mais MON810 verkopen in Frankrijk, ondanks dat de Franse Raad van State het teeltverbod onwettig vindt.

Het is voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat de afzet van MON810 in Frankrijk stil ligt. Dat meldt een woordvoerder van het veredelingsbedrijf aan analistensite Agrimoney.

Frankrijk verbiedt sinds 2008 de teelt van MON810. De Franse Raad van State en het Europese Hof van Justitie vinden dat verbod illegaal. De Franse milieuminister Nathalie Kosciusko-Morizet kondigde aan het verbod toch te verlengen voor dit jaar.

Monsanto stelt dat veel boeren transgene mais willen telen. In Spanje is vorig jaar meer dan 80.000 hectare MON810 geteeld. De Franse bond van maistelers (AGPM) verwacht dat telers zaad in Spanje kopen. De bond wil het Franse verbod aanvechten.

Monsanto kreeg in 1998 een teelttoelating voor MON810. De mais is genetisch zo veranderd dat het bestand is tegen insecten. In 2004 werd 17 hectare MON810 in Frankrijk geteeld. Dat groeide naar 22.135 hectare in 2007. Daarna werd de teelt verboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.